Комисията по електронно управление и информационни технологии ще изслуша в сряда, 11 май, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, в чийто ресор попадат "Български пощи", предаде БГНЕС.

За проблемите в дейността на пощите депутатите ще изслушат бившия директор на дружеството Деян Дънешки, както и настоящия, назначен преди няколко дни – Богдан Теофанидис.

След кибератаките: Плащането на пенсиите върви по-бавно, но всеки ще си получи парите

Преди тримата депутатите ще задават въпроси към министъра на електронното управление Божидар Божанов.

В последните седмици Български пощи са една от горещите теми. В началото на месеца беше разпоредена пълна проверка на държавното дружество, което претърпя срив след хакерската атака. Всичките над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски.

Освен проблем с редовните услуги, най-голям проблем се оказа изплащането на пенсиите. Заради това този месец се наложи изплащането им по списъци по ведомост и по настоящ адрес, регистриран в НОИ.

Междувременно Министерски съвет поиска "Български пощи" да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява.