/ БТА
Петъчният парламентарен контрол започна в 20.30 часа. Според седмичната програма началото му беше предвидено за 11.00 часа. Сутринта обаче депутатите включиха допълнителни точки в дневния си ред и се разбраха парламентарният контрол да започне след приключване на законодателната част и да продължи три часа.

В пленарната зала пръв да отговаря на въпроси пристигна министър-председателят Кирил Петков. След него са и вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която, по нейно искане говори за състоянието на язовирите.

"По-скоро трябва да се приеме нов план за управление на язовирите. Проблемът с язовирите в страната е огромен", заяви Кирил Петков в отговор на въпрос за състоянието на язовир Огоста.

Правителството създава работна група заради опасните язовири

Той каза, че има язовири към няколко министерства. "Имаме абсолютно разпокъсано управление на язовирите. Още по-големият проблем е, че дори когато е направен списък на язовирите, в който има над 400 язовира, от които 35 се водят високоопасни". Премиерът изрази съжаление, че от тези високоопасни язовири нито един не е ремонтиран.

Що се отнася до язовир Огоста, Кирил Петков напомни, че той е построен през 1986 година. "Той е вторият най-голям в България, със стена висока 58 метра, дълга 1,4 км, побиращ 410 млн.куб.метра вода. За съжаление водният откос е със статут "неизправен", каза премиерът. Той посочи, че има филтрация на места, а стената на язовира не е бетонна, а е насипна. "Изчислява се от експерти, че язовирът не застрашава директно живота и здравето на хората, но ние нямаме право да изчакаме още един сезон, в който това просмукване да продължава", посочи Петков. Той определи като абсолютно безхаберие отношението към язовирите.

Нинова
БТА


Корнелия Нинова обяви, че правителството е готово с промени в Закона за водите и трябва да бъде въведен единен регистър на язовирите в България. Вицепремиерът посочи, че е необходимо да се ускори процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска собственост, както и да се актуализират водоемите, включени в списъка за ремонти и да започне адекватната им реконструкция, като се започне с най-опасните съоръжения.

В парламентарния контрол е предвидено да участва вицепремиерът Гроздан Караджов, както и министри от кабинета. Въпросите към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев бяха отложени по негова молба за следващата седмица, заради неотложни служебни ангажименти.

Това породи напрежение в залата и от ГЕРБ-СДС поискаха да разберат какви са тези неотложни ангажименти, които възпрепятстват Василев да дойде в парламента. "Много хора отложиха пътуванията си, за да чуят отговорите на въпросите, които са задали в рамките на този парламентарен контрол", коментира заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. По думите й, когато са приели "този безумен дневен ред", управляващите са били наясно, че ще стоят 12 или 15 часа в залата, за да "симулират дейност".
БТА