/ БГНЕС
В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за личната помощ.

Новите текстове са предложени от Министерски съвет, а част от тях предвиждат помощните средства за хората с увреждания да се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на следващата година. Промяната се налага, тъй като законът предвижда от 2021 г. право на лични асистенти да имат всички хора с трайни увреждания, без ограничение в часовете труд на асистентите. Според данните те са около 640 хил. души.

Законът за личната помощ догодина ще осигури подкрепа на около 80 хил. души с увреждания

Предвидените средствата за лични асистенти догодина са над 214 млн. лева. От тях ще могат да се възползват около 80 хиляди деца и хора с увреждания с най тежките степени. Новият момент е добавянето на една категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК между 70% и 89%.

Асистентите ще продължават да работят на трудов договор, но се повишава заплащането заради ръста на минималната заплата. Доставчикът на лична помощ ще може да поставя изисквания към асистентите, в зависимост от потребностите на ползвателя.

НЗОК поема помощните средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 г.

Въвеждане на норма за предоставяне на механизма лична помощ в случаите, когато ползвател има нужда от провеждане на лечение в чужбина или извършване на рехабилитационна услуга.

В рамките на заседанието депутатите ще обсъждат още промени в Закона за опазването на околната среда и Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
БГНЕС