Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  "Български възход" и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Със 175 гласа от всички парламентарни партии беше прието на първо четене предложението на БСП за минимална работна заплата от 50% от средната, което за 2023 г. е 850 лв. Много сме щастливи, че социалният пакет, който предлагаме от преди 2 месеца вече тръгва в зала, получава подкрепа и вече се обръщаме към реалните проблеми на хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента малко след гласуването.

Нинова посочи, че се надява днес и второто им предложение за безплатни учебници за деца от 1 до 12 клас също да бъде прието в зала.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов откри пленарното заседание в четвъртък с поздрав към студентите.

Колеги, днес е 8 декември. Нека да честитим празника на нашите деца, млади хора, на всички български студенти и да им пожелаем да са живи, здрави и ученолюбиви, каза Вежди Рашидов. 

Без съгласие: Тристранката не се разбра за по-високи заплати, пенсии и майчински

Парламентът ще разгледа на първо четене и внесен от ПГ „Възраждане“ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. На второ гласуване депутатите ще обсъдят изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се народните представители да разгледат и Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства.

 
БТА