/ БТА
"БСП за България" и "Български възход" обсъдиха бюджета за 2023 г. на среща в Народното събрание. Разговорът е по инициатива на левицата.

Председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на БСП Корнелия Нинова посочи, че са отправили покани към парламентарните групи да намерят минимум съгласие по най-важния въпрос в момента - приемане на бюджета за 2023 г. Тя отбеляза, че искат да обмислят между първо и второ четене на внесения удължителен закон какво могат да постигнат, така че да не "се срива" финансовата стабилност на страната, но и да работят за повишаване на доходите.

Среща БСП Български възход
БТА

Нинова посочи, че предлагат минималната работна заплата да стане 850 лева, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата, да има безплатни учебници и лекарства за деца, данъчни облекчения за първа работа на младежите и два варианта за преизчисляване на пенсиите. Искаме да се споразумеем за понятието "енергийна бедност", отбеляза тя. Предложението ни за таван на цените на енергоносителите стои, но, за съжаление, не среща подкрепа, допълни Нинова. Според нея, докато има политически противоречия и сблъсъци, губят време за бюджета.

Среща БСП Български възход
БТА

Председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев коментира, че подкрепят всяко едно действие, което решава проблемите на хората. Той отбеляза, че разговорите трябва да вървят паралелно - от една страна, да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство, от друга страна, той се съгласи, че са необходими спешни мерки и при очакването, че служебното правителство няма да внесе цялостен закон за държавния бюджет, е нужно да се търси съгласие между първо и второ четене кои социални параметри могат да променят, така че хората да усетят грижата. Много важно е да намерим баланса тези потенциално увеличени социални разходи да не бъдат за сметка на нови заеми, а по-скоро да намерим баланса как да стимулираме и българската икономика да работи, така че по естествен път да се получат възможностите за по-големи разходи в това перо, отбеляза Янев.

Среща БСП Български възход
БТА

БТА