Депутатите обсъждат извънредно промените в Закона за здравното осигуряване
Депутатите обсъждат извънредно промените в Закона за здравното осигуряване / снимка: БГНЕС, архив

Промените в Закона за здравното осигуряване отново ще се разглеждат извънредно в Парламента днес. Това трябваше да се случи още преди десет дни, но липсата на кворум тогава осуети пленарния ден.

Депутатите вече се скараха при приемането на текста, който разделя пакета от услуги, които покрива Здравната каса, на основен и допълнителен. Предложението е в основния да влизат спешните и социално значимите болести и лечението им да се покрива напълно от Здравната каса. За тези в допълнителния пакет ще има друг режим - с листи на чакащи пациенти или чрез допълнително заплащане.

Очаквано тази идея на здравния министър д-р Петър Москов вече породи остри спорове в пленарна зала. От опозицията разкритикуваха готвените промени с мотива, че ще се стигне до по-скъпо здравеопазване и до ощетяване на гражданите. БСП, ДПС и АБВ атакуваха и факта, че все още не е ясно какво ще включват двата пакета и колко разделянето им ще оскъпи здравната услуга.

Друг спорен текст, който предстои да се обсъди днес, предвижда увеличаване на квотата на държавата в Надзорния съвет на Здравната каса.

По този начин държавата ще получи пълен превес над останалите членове на надзора и ще играе основна роля при взимането на решения за политиката на касата. Този текст обаче не беше приет преди повече от месец на заседание на парламентарната здравна комисия и тогава стана ясно, че с него не е съгласна почти нито една парламентарна група.