/ ThinkStock/Getty Images
Решението мина на първо четене в здравната комисия
Проверката за употреба на наркотици при шофьорите ще се прави освен с полеви тест, и с кръвна проба, също както се установява наличието на алкохол в кръвта. Такава поправка в Наказателния кодекс приеха депутатите от здравната комисия с 20 гласа „за“ на първо четене.

Задържаха 28-годишен с марихуана, амфетамин и екстази в „Студентски град“

Народните представители бяха единодушни, че трябва да се проявява нулева толерантност срещу дрогираните на пътя.

Целта е да се пресече практиката в съдебните дела да се поставя въпросът дали употребеното наркотично вещество е повлияло на поведението на водача. С кръвната проба обаче категорично ще се докаже наличието на наркотици в организма, което е нарушение.

„Правим двоен контрол, трябва да има нулева толерантност. Който употребява наркотици, не трябва да шофира,за да няма спекулации на кого как действат наркотичните вещества“, обясни пред Dariknews.bg депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който е вносител на законопроекта.

Пласьор пусна в употреба дрога като пластилин, арестуваха го (СНИМКА)

Поправката бе подкрепена от Министерство на здравеопазването, Министерство на правосъдието и Българския лекарски съюз. От Българския фармацевтичен съюз отбелязаха, че трябва да се регламентират кои са медикаментите, които биха показали позитивен тест за наркотици и съответно да бъдат изключени.

Калин Поповски от „Обединени патриоти“ пък изрази опасения, че не във всяка лаборатория могат да се правят кръвни тестове за наличието на наркотици, тъй като трябва специализирана апаратура.

Георги Михайлов от БСП посочи, че полевите тестове не обхващат голяма част от новите наркотици, които се появяват.