"За момента няма данни за сериозни предвижвания в Турция, които да ни кара да смятаме, че ни очаква нова вълна по повод земетресенията там. Ситуацията се следи внимателно", съобщи пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му КПП-тата ще останат и за момента са полезни.

"В момента Бургас не е арена за преследване на мигранти. Ще направим всичко възможно това да продължи, и не само в Бургас. Мигрантския натиск е намалял", обясни той и припомни трагичния инцидент, при който бяха убити двама служители на МВР при преследване на мигранти в Бургас.

Относно предстоящите избори Демерджиев заяви, че след няколко проведени избори, МВР вече има много добре установен механизъм за действие и противодействие на купения вот. "Работи като смазана машина, но ще добавим малко повече енергия, заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от страна на хората, които имат желание да манипулират вота с различни престъпни практики. Коментираме подробно с оперативния състав за това какви мерки трябва да бъдат предприети допълнително, извън тези, които са добре познати", каза той.
По изключение, допълни той, е възможно да има рокади в ръководствата на местните дирекция. Такива, отчете вътрешният министър, в Бургас не се очакват", допълни той.

Демерджиев коментира и случаят, за който се твърди, че полицаи са пребили 19-годишно момче пред дискотека в Плевен: "Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви най-често бива задържан от колегите си. Много внимателно трябва да се следят случаите, защото понякога има много важни нюанси, които се спестяват. Такъв беше и случаят в Плевен. След като се изгледат внимателно камерите се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията, бих казал, че голяма степен я е провокирало. Проверката продължава. На финала сме и резултатите ще бъдат оповестени".

Бащата на пребитото 19-годишно момче в Плевен: Удрян е докато не изпада в безсъзнание (ВИДЕО)

По думите му много рядко полицията си позволява да посегне на някого, без да е провокирана или да е нападнат полицай.

На въпрос могат ли полицаите да използват служебното си оръжие извън работно време, Демерджиев заяви: "Могат да го носят със себе си. Разбира се, те трябва много точно да преценят кога могат да използват служебния си пистолет. Това в никакъв случай не може да става, когато разговарят със съседи или при друг такъв повод".

Убийството на психолога Владимиров: Междусъседската война продължила 30 г.

"Много внимателно съм предупредил и служителите на МВР, че могат да ползват служебното си оръжие, когато са на служба, когато това се налага, за да защитят живота и здравето си или тези на другите, но да го ползват при уреждане на междусъседски спорове или други подобни, е абсолютно недопустимо и такова поведение няма да се толерира", подчерта министърът.

Той беше запитан дали започнала проверка по друг случай за насилие в Етрополе. "Работи се по случая. Във всеки един случай се извършват незабавни проверки - в рамките на дни. Няма я практиката да се водят дълги производства. 

Демерджиев пристигна в Бургас за приемането на отчета на Областната дирекция на вътрешното министерство.