/ БГНЕС
Финалът на делото за атентата на летище „Сарафово“ в Специализирания наказателен съд се очаква да бъде днес.

Прокурор по делото „Сарафово“: Осъдителна присъда ще има (ВИДЕО)

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Поискаха доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество. Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими.

Държавното обвинение поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка „Хизбула“, посочиха от прокуратурата тогава.

Предстои съдът да обяви своето решение днес.
БГНЕС