Дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов в сектора  сигурност приключиха след час и половина. Искането за вота е на 80 депутати от БСП. В пленарната зала бяха министри от кабинета, без министър-председателя. От БСП представиха мотивите за искания вот на недоверие, а изказвания по темата направиха от ДПС, Обединените патриоти и "Воля". Гласуването по вота на недоверие ще е в петък от 9.00 часа.

Народно събрание
БГНЕС

БСП и ГЕРБ с аргументи за и против вота на недоверие


Правителството не може да осигури обществения ред и националната сигурност, каза от трибуната при дебатите по вота на недоверие лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя не пропусна да отбележи, че обсъждането е започнало тъкмо когато се разбра, че арестант е успял да избяга от пловдивско полицейско управление.

Корнелия Нинова парламент
БГНЕС

От най-охранявания затвор двама престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката, напомни Нинова случая от април и добави, че по-късно единият е убит при престрелка в Ботевград. Тя даде пример и с шесторното убийство в Нови Искър от януари, извършено от осъден, който в продължение на девет години не е бил издирен от МВР. Тя отбеляза също случая с избягалия затворник миналата седмица, показното убийство на бизнесмена Петър Христов и стрелбата срещу началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов по-рано през годината. Има ли заловени и осъдени - няма, коментира Нинова.  


Нинова: Властта не може да гарантира сигурност в домовете, на улицата, по границите


Соцлидерката заяви, че най-тежкият проблем за българските граждани е т.нар. битова престъпност. Хората са не само незащиетни, но и престъпниците остават неразкрити, коментира тя и цитира отчета на МВР от февруари т.г., според който 75 процента от кражбите остават неразкрити, а по данни на прокуратурата разкритите грабежи са едва 40 процента. Тя отбеляза, че 85 процента от телефонните измами през 2017 г. остават неразкрити. За тази некадърност и безсилие българските граждани си плащат данъци, коментира лидерът на БСП.

Валентин Радев
БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев отговори на критиките на опозицията в кулоарите на парламента. По повод бягството на арестанта в Пловдив и „отклонявания“ на затворници през последните месеци министърът каза: „Бягат затворници. И днес избягал един, скочил от терасата - тези работи се случват. Аз имам графики, които показват, че това се е случвало и сега по-малко се случва“. Миналата седмица и зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов каза, че като цяло бягствата на лишени от свобода намалявали и изтъкна, че в предишни години вниманието на медиите не е било така съсредоточено върху тези случаи. Министър Радев попита как Нинова е разбрала, че битовата престъпност се е увеличила. Той показа графики, които доказвали, че това не е вярно.

Гласуват вота на недоверие на 29 юни

Народно събрание
БГНЕС

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че депутатът от "БСП за България" Спас Панчев вече не е член на парламентарната група.Вчера стана ясно, че народните представители от "БСП за България" са взели и решение да изключат лидера на партия „Земеделски съюз Александър Стамболийски” Спас Панчев от групата. Те настояват той да напусне парламента, в който е влязъл от квотата на коалицията "БСП за България" и да освободи мястото за следващия от листата в Стара Загора. На конгрес на земеделците в събота бе взето решение формацията да напусне лявата коалиция, а Панчев бе преизбран за лидер.

БТА