Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Внесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството не може да изпълни конституционното си задължение да осигури обществения ред и националната сигурност на страната, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.
 
Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току-що се е отклонил от втория етаж на Районното полицейско управление в Пловдив“, посочи тя. „Надявам се да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне“, обърна се Нинова към министъра на вътрешните работи.

Депутатите обсъждат вота на недоверие към кабинета „Борисов 3”
 
Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност в домовете на хората от кражби, по улицата - от убийства и избягали затворници, на митниците - от контрабандисти, на границите - от мигранти, а в правителството - от самото себе си, където министрите се обвиняват взаимно в извършване на престъпления“, коментира тя.
 
Нинова заяви, че най-тежкият проблем за българските граждани е т.нар. битова престъпност.

Гласуват вота на недоверие на 29 юни
 
Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити“, коментира тя и цитира отчета на МВР от февруари т.г., според който 75 процента от кражбите остават неразкрити, а по данни на прокуратурата разкритите грабежи са едва 40 процента. Тя отбеляза, че 85 процента от телефонните измами през 2017 г. остават неразкрити. За тази некадърност и безсилие българските граждани си плащат данъци, коментира лидерът на БСП.
 
Корнелия Нинова отбеляза, че в предизборната програма на ГЕРБ е обещано осигуряване на още 6000 полицаи, които да извършват действия по разследване, а в управленската програма на правителството е записано полицейско присъствие във всяко населено място. Слагаме това обещание в графата неизпълнено, отбеляза тя.
 
„От най-охранявания затвор двама престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката“, посочи Нинова и добави, че по-късно единият е убит при престрелка в Ботевград. Тя даде пример и с шесторното убийство в Нови Искър, извършено от осъден, който в продължение на девет години не е бил издирен от МВР. Тя отбеляза също случая с избягалия затворник в с. Летница и показното убийство на бизнесмена Петър Христов и на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов. „Има ли заловени и осъдени - няма“, коментира Нинова.

ДПС ще подкрепят вота на недоверие. „Воля“ не виждат сериозни доводи
 
Политическите назначения начело на МВР демотивират полицаи и надзиратели, коментира още лидерът на БСП и отбеляза, че една година те протестират. „Хвалите се, че сте назначили 1000 нови полицаи, но над 2000 са напуснали, отбеляза тя. Човек с 16 присъди не е в затвора, а е в Ботевград и бие полицаи“, посочи още Нинова.
 
За първи път в най-новата ни история пилотите отказват да летят, коментира лидерът на БСП. По думите ѝ заради липса на резерви части, на ремонти, на политики, паднаха хеликоптери и загинаха хора. В това време има неразбирателство в правителството между министъра на финансите и министъра на отбраната, коментира тя.
 
Лидерът на БСП посочи, че се създава ос на държави против нелегалната миграция, а девет години управляващите следват сляпо политиката на г-жа Меркел. Нинова показа документ с официалната позиция на България за предстоящия Европейски съвет. По думите й в нея има само добри пожелания.
 
„Тук да виждате, че ще затваряме граници и няма да пускаме мигранти“, попита тя.

БСП и ГЕРБ с аргументи за и против вота на недоверие
 
Борисов говори смело пред нас и пред българския народ едно, не сме сигурни, че така смело го говори и там“, коментира Нинова. Тя попита вярно ли е написаното във "Файненшъл таймс", че Борисов е напуснал срещата на върха, за да гледа мач от Световното първенство.
 
Нинова пусна и две видеа от изказвания на премиера Борисов пред народните представители за охраната на външната граница на ЕС. Тя попита „случайно, поради некадърност или умишлено сме пропуснали мигрантите. И в двата случая е достатъчно основание да си подадете оставката“, обърна се тя към управляващите.
 
„Време е народът да въздаде справедливост чрез волята си и гласа си на предсрочни избори“, заключи Нинова.
БТА