/ БГНЕС
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Средствата в размер до 25 000 000 лв. ще бъдат предназначени за изграждане и оборудване на физкултурни салони в българските училища с цел създаване на съвременна и подходяща база, позволяваща практикуването на широк кръг от спортове. Училищата, в които ще бъдат изградени и оборудвани физкултурни салони, ще бъдат определени в списък, утвърден от министъра на образованието и науката.

Министерският съвет прие Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата

Пред журналисти в МС министър Красен Кралев каза, че Министерството на образованието е предоставило списък с 50 държавни и общински училища, които са с най-голям брой ученици и имат условия и терен за изграждане на физкултурни салони. Той уточни, че става дума за съоръжения с размер на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра, а размерът на административната част ще бъде от 150 до 220 квадратни метра, което означава, че ще бъдат направени от две до четири съблекални.

Прогнозната цена на всяко едно съоръжение е максимум до 1 млн. лева с включено пълно оборудване и климатизация. Министърът каза, че се надява първите физкултурни салони да са готови в рамките на 12 месеца и допълни, че разчита следващата година програма да бъде продължена. Той информира, че обществената поръчка по проекта ще бъде обявена от ведомството, като има готов типов проект, който ще бъде детайлизиран според размерите на физкултурните салони и ще бъде съгласуван с общините, като целта е изпълнителите да получат готови проекти, с които веднага да започнат изпълнението на обектите.

Правителството определи представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

Чрез изграждането и оборудването на физкултурни салони ще бъде създадена модерна спортна база в училищата и ще се популяризира физическото възпитание и спорта като част от учебния процес. По този начин ще бъдат подпомогнати дейностите, насочени към понижаване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

По този начин ще бъдат подкрепени превенцията и намаляването на тютюнопушенето сред младите хора, употребата на алкохол и наркотици, както и е условие за преодоляване на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите, последица от недостатъчната двигателна активност.
пресцентър, Министерски съвет