Д-р Златанов готви екшън план за подобряване на спешната помощ в София
Д-р Златанов готви екшън план за подобряване на спешната помощ в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Д-р Златанов готви екшън план за подобряване на спешната помощ в София
72987
Д-р Златанов готви екшън план за подобряване на спешната помощ в София
  • Д-р Златанов готви екшън план за подобряване на спешната помощ в София

До дни столичната спешна помощ ще има възможност да се възползва от допълнителни спешни екипи, организирани от големи столични болници. Така броят на линейките на смяна при необходимост ще може да се увеличи с до 15. Това каза временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов, часове след като встъпи в длъжност. Той допълни, че вероятно ще бъде обявен конкурс за незаетите места в бързата помощ. По отношение на спешните телефони Златанов добави, че връщането на номер 150 и използването му паралелно със 112 не решава проблемите. При по-добра организация няма да се стига до закъснение на линейки дори ако сигналите постъпват само на един номер, убеден е новият директор.

Страхотен екшън план, така определи д-р Златанов стъпките, които се очаква да предприеме за подобряване на спешната помощ в столицата. Пирогов, ВМА, Окръжна болница, ИСУЛ и няколко частни лечебни заведения са в готовност да предоставят специалисти, които да работят в линейките в София.

„Ние имаме възможност поне още 15 екипа, което прави чест на колегите, болниците, ръководителите, защото това го направиха в рамките на часове, включително и колеги от страната също откликнаха. Всички имат готовност да предоставят готови екипи, които да изпълняват тези неща на територията на София-град", каза Златанов.

Предвиждат се и промени, отнасящи се до пациентите, които нямат животозастрашаваща нужда от спешна медицинска помощ, но имат оплаквания, като например висока температура:

„Не е необходимо да се ангажира цял екип в пълния му състав, за да посети такъв пациент, но той безспорно има нужда то помощ. Смятаме да организираме на места кабинети, където да стоят дежурни или фелдшери, или лекари, да извършват прегледи и ако има нужда, да насочват истинската спешност към нашите екипи", допълни специалистът.

Междувременно днес служители на спешната помощ отново протестираха пред сградата на Здравното министерство.

Въпреки че те имаха намерение да правят жива верига, когато новият им шеф се появи в сградата на спешната помощ, Златанов увери, че днес е бил посрещнат добре от колегите, с които предстои да работи.