/ БГНЕС, архив
В тези времена трябва да има единоначалие, коментира епидемиологът
Между 10 и 15 нови случая, положителни за коронавирус, очаква за днес главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Вече има и няколко случая от Пампорово, съобщи той в предаването "Плюс-минус" по NOVA.

Не става дума за противопоставяне между Кризисния щаб и Медицинския съвет, а става въпрос за мнението на един-двама специалисти, категоричен бе епидемиологът.

Зъболекар с висящо дело за смъртта на дете в медицинския съвет на проф. Костов за коронавируса

"Сблъсъкът е между личното мнение на един-двама души, които защитават тезата за масов скрининг. Те са членове на експертния съвет, който аз няколко пъти събирах. Нито дума не обелиха тогава и след това тръгнаха по студиата да обясняват", не скри възмущението си епидемиологът, член на Националния оперативен щаб, сформиран от премиера под ръководството на ген. Венцислав Мутафчийски.

"Когато страната е в тежък момент, един от принципите е да се дават точни и ясни разпореждания, и да не се хвърлят хората в това кой по-прав и по-крив. В тези времена не трябва да има разнобой. Трябва да има единоначалие", коментира той, с довода, че иначе хората се объркват.

"Това, което трябва да правим, е да ограничаваме разпространението. Празна е дискусията за тестовете. При бързите тестове резултатите не са удовлетворяващи", д-р Кунчев. По думите му фирми вече са му представили поне 16 оферти за бързи тестове. "Човек стига или до пари, или до жена", коментира той в отговор на въпроса дали става въпрос за лобиране.

"Ако има смисъл от скрининг, ние ще го организираме, но по-скоро върху групи, които са в рискова възраст. Още преди 10 дена изследвахме хората с пневмония в болниците", напомни той. И отново поясни откъде се разнесе заразата в нашата страна. "Едната група са хора, които се връщат от чужбина, а другата група е, немалка, на хората, които са били на ски - както в Австрия, Алпите, така и в Банско, вече имаме няколко случая и в Пампорово. Третата група са хора, които са контактували помежду си или ходят в болниците", обобщи епидемиологът.

Той заяви, че въпреки твърденията за дълготрайността на коронавируса, не е точно така. Водата и сапунът, както и дезинфектантите, много бързо го убивали. По думите му няма смисъл от дезинфекция на огромни площи навън, защото основният път на заразяване си остава чрез контакт между хората.

Главният държавен здравен инспектор посъветва бременните да не ходят по лекари и болници, ако нямат изключително основателна причина за това.

Според доц. Кунчев ситуацията се очертава да продължи поне два месеца и половина.