/ пресцентър, МС
Сред медиците влиза и шефът на Дарик радио, където председателят на новия орган често гостува
Още с промоцията си тъй нареченият Медицински съвет към правителството, който ще дава препоръки за лечението на хората с коронавирус, скандализира с някои имена в екипа на проф. Коста Костов, който оглави новия орган, и отвори фронт на специалистите в кризисния щаб на проф. Мутафчийски.

Прави впечатление, че повечето от членовете му критикуваха през медиите действията на щаба под ръководството на ген. Мутафчийски от първия ден на създаването му.

Уводът на професора пред медиите не показа светлина в тунела, но подготви с драматични нотки какво да очакваме.

"Задачата е да се справи с един проблем, за който здравната система не е подготвена. Държавата прави всичко необходимо да се справи, но здравната ни система няма ресурса да се справи. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Идва момент, когато пациентът трябва да научи горчивата истина", завърши експозето си председателят на медицинския щаб, преди да представи своите избраници.

Оказа се, че освен вирусолози, пулмолози и медицински експерти в състава му влизат зъболекар и радиоводещ.

Зъболекарят обаче не е кой да е, а бившият депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов с все още висящо дело пред ВКС за смъртта на 14-годишно момче, получи фатална реакция от поставена упойка в неговата клиника.

Калпакчиев оправда зъболекаря, ексдепутат от РБ, чиято упойка уби дете


Първоначално Павлов получи на първа инстанция три години лишаване от свобода с изпитателен срок, но шефът на САС Калин Калпакчиев я отмени. Името му сред петнайсетте членове на съвета събуди въпросите на медиите, но проф. Костов го защити с аргумента, че никой не бил идеален. "Валентин Павлов е избор на Българския зъболекарски съюз, мен ме интересува неговият професионализъм, всички имаме нещо зад гърба си, не всичко е идеално в нашите биографии, никой не е идеален", защити Павлов председателят на новия съвет, който ще съветва премиера Бойко Борисов как да се лекуват българите с коронавирус.

Още на старта на новия орган бе подчертано, че той няма да дублира и да се меси в работата на кризисния щаб, но се оказа точно обратното, тъй като един от другите членове, инфекционистът доц. Атанас Мангъров веднага разкритикува изявлението на шефа на националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев за двата вида тестове. "Сутрин се чуват някои странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат", каза Мангъров, който преподава инфекциозни болести. И той бе защитен от професора, че това не е конфронтация, с думите:  "Това, което каза Мангъров, е високо професионално мнение, професионална експертиза". 

Фармацевтът Георги Момеков пък своего рода също се противопостави на ползваната схема за лечение с два медикамента, като категорично заяви, че до момента няма доказано лечение за коронавируса, а използваните препарати дават странични ефекти месеци по-късно. Друг медик от органа на проф. Костов пък обобщи, че коронавирусът е като обикновената настинка, но с повече усложнения.

В съвета влиза още и радиоводещ - програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, който щял да помогне на проф. Костов за редовната осведоменост на гражданите през Фейсбук. Самият професор е чест гост на медията.
 

Доц. Коста Костов: Не реанимация е нужна на здравеопазването ни, а оплождане ин витро
Sofia Photo Agency


Проф. Костов показа, че не желае да коментира конфликта си с проф. Мутафчийски, заради което е бил освободен от ВМА като началник на пулмологичната клиника.

"Сега е мъжко време, но не е време за лични битки", каза проф. Костов. "Аз съм тук, за да помагаме всички на щаба. Заровили сме всички томахавки, конфликтите са извън тази зала", добави той и обяви, че съветът ще дава брифинги всеки вторник и петък.

Сред другите в състава на съвета влизат проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница в Нови Искър, пулмологът Александър Симидчиев, има още патолог, адвокат по медицинско право, джипи, анестезиолог и представители на други медицински дисциплини от различни болници в столицата, предимно от "Токуда", но без нито един медик от ВМА и "Пирогов", които първи посрещнаха атаката на коронавируса.
 

МС Медицински съвет брифинг
пресцентър, МС


По-късно и премиерът Бойко Борисов коментира решението си да назначи Медицинския съвет. По думите му това било естествено, защото и при спортистите, и при политиците, не само при лекарите, всеки си имал собствено мнение. Целта на Борисов била споровете да не се водят през студиата на телевизиите, а на територията на Министерския съвет. "Дали на Меси, или на Роналдо е по-правилна играта и ако тук са спортните коментатори, ще видите какво ще стане...", направи сравнението Борисов.