"Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва проверка и не може да даде еднозначна информация". Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева относно разпространената информация в публичното пространство, че задържаните български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, са били членове на секционна избирателна комисия. 

По думите ѝ от комисията работят по установяването на това дали има такива лица, които са заемали длъжността, кога и от кого са били предложени. 

„Дейли мейл“: Арестуваните за шпионаж българи са се представяли за журналисти

"Становището на ЦИК е, че дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган", каза тя.

Вчера Би Би Си съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им. За БТА посланикът на страната ни в Обединеното кралство Марин Райков заяви, че британските институции не са информирали българското посолство в Лондон за задържането на тези трима души. По-късно от Министерството на външните работи също съобщиха, че властите във Великобритания не са се обърнали към посолството на България в Лондон.  
Елена Николова/БТА