Тримата българи, арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Русия, са се представяли за журналисти, за да извършват наблюдение на цели в Лондон и Европа, съобщава „Дейли мейл“.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари по силата на британския Закон за служебната тайна след обиски на имотите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разузнавателните данни на полицията.

Те са обвинени съгласно британския Закон за документите за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", между тях паспорти, лични карти и документи за Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Стана ясно кой е подал сигнала за българите във Великобритания

По последни данни триото е обвинено и в това, че се е представяло за журналисти от американски телевизионни компании, след като Скотланд Ярд е открил фалшиви прес карти и служебни облекла на каналите Discovery и National Geographic, съобщава „Таймс“.

Предполага се, че операцията с фалшифициране на документи, която е имала за цел да следи цели в Лондон, Германия и Черна гора, е била ръководена от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк. Твърди се, че разследващите са открили в стаята му оборудване за изготвяне на фалшиви документи.

Тримата българи, на които са повдигнати обвинения в рамките на разследването за националната сигурност, са пребивавали във Великобритания от няколко години и са живели в различни предградия, като са работили на различни места.

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 г. и е работил на техническа длъжност в телекомуникационния сектор. На страницата се твърди също, че веднъж е консултирал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил арестуван в къща за гости на брега на морето, собственост на българска бизнесдама.

Съседи разказват, че полицията е издигнала палатка пред тризвездния хотел "Хейди" в Грейт Ярмът, когато Русев е бил задържан.

41-годишният Джамбазов и 31-годишната Иванова от Хароу, северозападен Лондон, ръководели обществена група, която помагала на българите да се интегрират в "културата и нормите" на британското общество. Съседи разказват, че двамата са били популярни личности на местно ниво и са раздавали торти и пайове на хората, живеещи наблизо. Двойката е работила и в избирателни комисии в столицата, които са помагали на българите, живеещи в чужбина, да гласуват в родината си. Според профилите им в социалните мрежи Джамбазов е работил като шофьор в болница, а Иванова се е описвала като лаборант в частен здравен бизнес.

31-годишният мъж и 29-годишната жена, и двамата от Лондон, продължават да се разследват.

Русев, Джамбазов и Иванова трябва да бъдат изправени пред съда за престъпленията, свързани със самоличността, в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили изявления по обвиненията.

МВнР: Властите във Великобритания не са се обърнали към посолството ни в Лондон за задържаните българи

Говорител на Скотланд ярд заяви: "На 8 февруари 2023 г. служители от Специализираните операции на Метрополитен арестуваха петима души по подозрение в престъпление по Закона за служебната тайна от 1911 г.

Говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

Във вторник българското посолство в Лондон заяви, че не е било информирано, че трима негови граждани са били задържани по подозрение в шпионаж.

Великобритания засилва вниманието си към външните заплахи за сигурността и миналия месец прие нов закон за националната сигурност, чиято цел е да възпрепятства шпионажа и чуждестранната намеса чрез актуализирани инструменти и наказателни разпоредби. При приемането на закона правителството определи Русия като "най-сериозната заплаха" за своята сигурност.

 
БГНЕС