Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били пуснати под гаранция. Това обявиха за NOVA от полицейско управление в Лондон.

От там посочват, че всъщност арестуваните на 8 февруари са петима по подозрение за престъпление, съгласно Закона за служебната тайна. Сред тях трима са българи. Бисер

Джамбазов и Катрин Иванова живеят на общ адрес в Лондон. Третият българин - Орлин Русев, е от Грейт Ярмут.

Всички задържани лица са били освободени под гаранция, посочиха от лондонската полиция за NOVA. От там обявиха, че ги очакват в полицията през септември 2023 г.

Българите за последно са се явили в Централния наказателен съд на 31 юли по дело за фалшифициране на документи. Следващо заседание е насрочено за януари.

Законът за официалните тайни криминализира шпионажа, като забранява определено поведение, което се извършва с цел, накърняваща безопасността на интересите на Обединеното кралство. Лондонската Столична полиция отговаря за шпионажа на национално ниво.

BBC: Великобритания арестува българи за шпионаж в полза на Русия

Кои са тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Великобритания от години. Участвали са активно като членове на избирателни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, но българското посолство не е било уведомено.

скрийншот/NOVA

Катрин Иванова е на 32 и живее във Великобритания от години. През февруари тя и още двама български граждани – Орлин Русев и Бисер Джамбазов, са задържани от властите на острова по разследване за шпионаж в полза на Русия.

„Колкото и да е неприятно, ние научаваме за това от иначе една много безспорна медия, каквато е Би Би Си. Не сме били информирани за задържането от февруари месец”, призна посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков. Той обясни, че това е възможно, когато гражданите сами са отказали помощ от родината си. Подозрението му е, че съгражданите ни сами са отказали да бъдат информирани българските власти за случая.

Според информацията в британските медии при обиските по разследването са открити фалшиви паспорти, лични карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Информацията, която може да бъде намерена за тримата българи, не е много. От профила на Орлин Русев в LinkedIn става ясно, че през 2008 и 2009 г. той е бил съветник в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се премества в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е много.

Посолството ни в Лондон не е информирано за задържани за шпионаж българи

В базата данни на посолството ни във Великобритания Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година. От Facebook пък става ясно, че заедно с Бисер Джамбазов са предлагали курсове по английски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, но не като представител на държавата.

Тримата наши сънародници са били активна част от българската общност в Лондон. Работили са за българска социална платформа, която оказва помощ на наши сънародници, включително с езикови курсове.