Посолството ни не е информирано за подобни арести
Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрение в шпионаж в полза на Русия, съобщи BBC.

Подсъдимите, всички български граждани, са били задържани през февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност, допълва британската медия.

Великобритания налага санкции на фирми, свързани с руската военна промишленост

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с "неправомерни намерения" и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Арестуваните българи са на възраст 45, 41 и 31 г. - Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и  Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу. Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Единият от тях има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Профилът му в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. В миналото той е бил съветник в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.

Другите двама българи са двойка - мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.
Те живеят в Обединеното кралство от близо 10 години, като са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Великобритания наложи санкции на двама руски министри

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, каза пред БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

"Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обясни посланик Райков. "Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добави той.