Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на BBC, каза посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

По-рано британската медия съобщи, че трима български граждани са задържани по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им.

"Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обясни посланик Райков.

BBC: Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

"Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добави той.

"Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия", каза още посланик Райков.
Елена Николова/БТА