Чочо не бил убиецът на Мирослава, полицията търси трети съучастник?
Чочо не бил убиецът на Мирослава, полицията търси трети съучастник? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

По време на разпитите, самоубилият се преди два дни Стойчо Стоев-Чочо е твърдял, че убиецът на 17-годишната Мирослава от Перник е другият задържан Марио.

„Стойчо съдействаше през цялото време на разследването, той посочи къде е трупът на Мирослава”, обяви днес вътрешният министър Цветан Цветанов пред TV7. По думите на шефа на МВР много тежък и продължителен труд е струвало да се открият убийците на момичето. „Колегите работиха денонощно. Кореспонденция, SIM-карти, анализи, работата на психолозите, които са направили профил, така стигнахме до тези лица. Минахме през много други хора от обкръжението на момичето”, поясни министърът.

Според източници на „Стандарт” полицията търси трети, замесен в убийството на момичето. Има улики, че организаторът на отвличането Чочо и вторият задържан Марио са имали съучастник. В подкрепа на тази версия са и продължаващите обиски в Перник.

Криминалисти подозират, че Чочо е ползвал за пример серийния убиец Станислав Николов-Сиси. В същата местност край село Планиница бяха открити телата на жертви на Сиси. Стана ясно също, че Чочо закъсал за пари заради изтеглен кредит от 160 бона.

Показания срещу него вече е дала и сестрата на Мирослава - Елеонора. Вътрешният министър потвърди информациите, че разследващите са имали намерение да направят Стоев защитен свидетел, но това нямало да го освободи от наказателна отговорност.

Цветан Цветанов изказа съболезнования на близките на убитата Мирослава, както и на и приятелите й в Перник. Погребението на момичето е насрочено за утре. Общинарите в Перник обявиха ден на траур в града и взеха решение да подпомогнат финансово семейството на Мирослава.

Няма повдигнато обвинение срещу Марио Любинов-Заека, втория задържан за убийството на Мирослава. Той не се е признал за виновен, пише „24 часа”, като се позовава на свои източници от разследването. Заека е задържан, защото бил посочен от самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо.

В момента Марио е в психиатрична клиника в столицата за изследване дали страда от шизофрения. Върнали го там след разпита. Мъжът е съученик на Борислав - приятеля на сестрата на Мирослава, от когото се очаквало да даде откуп. Двамата учили заедно в Природо-математическата гимназия в Перник. Завършили през 2005 г. Оттогава обаче почти не поддържали контакти.

Марио е криминално проявен. Той е бил задържан заради работилница за фалшиви пари в дома му. Криминалистите се натъкнали на нея през март, докато тарашели жилището на автоджамбазин в кв. Изток в Перник в рамките на акция „Автокрадците”.

По-късно през деня пред Нова телевизия главен комисар Станимир Флоров, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” съобщи, че работата по случая в Перник не е спряла. „Ще продължаваме да работим и ще положим максимални усилия, за да разплетем случая докрай. От това, което установихме от разказа на единия от извършителите, сме почти наполовина наясно какво точно се е случило в тези два месеца. Ние даваме всичко възможно, за да стигнем до край. Хората работят денонощно и неуморно”, обясни той.

„От самото начало ние установихме, че има изтичане на информация от семейството. Ние сме провели седем или осем операции за издирване на момичето. Всичко, което е можело, сме направили. В ГДБОП не работят животни, работят хора, които имат семейства, имат чувства. Семейството не е помагало в разследването”, заяви още главен комисар Станимир Флоров.