Четири дела са образувани за скандала в МВР
Четири дела са образувани за скандала в МВР / снимка: Sofia Photo Agency

Четири дела са образувани за скандала в МВР, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Едното е в Софийска градска прокуратура за доклада на ДАНС за огласяване на Алексей Петров като агент на НСС от вътрешния министър Румен Петков, и още 3 – във Военна прокуратура по материалите на вътрешната комисия за изтичане на класифицирана информация.

След като докладът на ДАНС по проверката срещу бившия вътрешен министър Румен Петков бе получен в прокуратурата в края на миналата седмица, днес Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по фактите в него. Ако Градска прокуратура в хода на разследването счете, че е необходимо да бъде свален имунитета му на депутат, главният прокурор се ангажира веднага да го внесе в Народното събрание. Засега делото е срещу неизвестен извършител.

По материалите на вътрешната комисия са образувани още три досъдебни производства във Военна прокуратура. По едното от тях ще се проверява незаконната дейност и на бившия директор на Националната следствена служба Ангел Александров. И трите са за изтичане на класифицирана информация.

Проверката по сигнала на мюфтиите срещу председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов и съдия Румяна Паликарова ще има резултат и главният прокурор бе категоричен, че трябва да има наказани. Засега той не може да каже дали това ще са съдиите или тези, които отправят обвиненията, но заяви, че миналата година е имало подобна проверка и не се е открило престъпление, така че за несправедливо отправени обвинения е крайно време да се носи отговорност.

Продължава назначената от главния прокурор проверка на използването на специални разузнавателни средства от МВР. Военна прокуратура има вече междинните резултати. Те сочат редица нарушения на службите на МВР при подслушването.