България чества 143 години от Освобождението си. На празничния 3 март се прекланяме пред паметта на загиналите в борбата ни за свобода. 

Георги Димитров

Освобождението ще бъде отбелязано с редица прояви в цялата страна. Кулминацията е тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в София.

Георги Димитров

Тази година, заради пандемията, властите решиха да отменят официалните чествания на връх Шипка, но въпреки това стотици българи отдадоха почит, включително и официални лица, предава NOVA.

Честит национален празник! (ГАЛЕРИЯ)

Въпреки ниските температури и мразовития вятър от сутринта там се събират стотици българи, които искат да отдадат почитта си към загиналите за свободата на България.

Георги Димитров

На върха днес дойдоха и председателят на парламента Цвета Караянчева и президентът Румен Радев. От Шипка председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи апел за обединение.

Георги Димитров

„Трябва да загърбим егоизма си. Трябва да гледаме напред. Трябва да се обединим около идеали, които водят към обща цел. Това е важното за България”, заяви тя.

Георги Димитров

„Властта се опита да постави под карантина националната ни памет. Но хората имат достойнство и отново са тук”. Това коментира от Шипка президентът Румен Радев.

Георги Димитров

„Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Вярвам, че имаме бъдеще като българи”, заяви Радев.

Георги Димитров

В тържественото си слово каза: „Хиляди сме пред храма на Свободата. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че сте тук!”.
nova.bg