„Трябва да загърбим егоизма си. Трябва да гледаме напред. Трябва да се обединим около идеали, които водят към обща цел. Това е важното за България”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от Шипка, предава NOVA

„Когато са отменени официалните тържества, няма как да престъпваш препоръките на главния държавен здравен инспектор. Аз днес тук съм като гражданин, заедно с колеги и приятели. Не е важно да четем помпозни речи, не е нужно да си правим на инат. Идвайки тук, ние прекланяме глава пред подвига на героите”, добави тя. 

Караянчева припомни, че събитието на Шипка е под патронажа на председателя на Народното събрание. „Президентът има своите събития в София. В неговото идване няма лошо.

Борисов: Несломимият и борбен дух на предците ни продължава да живее във всеки от нас

Всеки има право, всеки български гражданин има право да дойде, то е задължение дори в днешния ден”, посочи тя. Относно пандемията Караянчева, коментира, че държавата е зад гражданите. 

Септември беше най-лесно правителството да хвърли оставка и да приключи с парламента. Заради всички тези събития обаче, които предстояха, ние загърбихме политическия ПР и останахме, за да помагаме на гражданите”, каза още тя. 

Георги Димитров

Председателят на парламента призова гражданите да се пазят, да носят маски, защото оставало още малко и за търпение около ваксините. „Юни - юли месец нещата малко ще се подобрят. Ваксините свършиха не по наша вина”, посочи Караянчева, като отчете, че всеки ден се имунизират около 15 000-20 000 души.

Тя беше категорична, че покрай ваксините и коронавируса не трябва да се прави политика. „Нека политиците да си затворят устата по тази тема. Нека да помагат, а не да пречат. Нека това не е тема на изборите тази година”, допълни председателят на НС.

Според нея това, което са направили правителството, щабът и парламентът покрай кризата, е било добро. „Ние никога не сме затваряли тотално държавата. Пазим човешкия живот, но и бизнеса.

Границата е много тънка. Не знаехме какво ни очаква, но първата вълна я преминахме много успешно. Втората засегна цял свят. Сега се очаква трета. Молбата ми е гражданите да се пазят”, заключи Караянчева.
nova.bg