Частично бедствено положение в Родопите. Големият пожар над село Югово се разраства. Седми ден продължава борбата с пламъците, обхванали над 1000 декара гора в трудно достъпна местност. Хората се обърнаха с призив за помощ от държавата и поискаха в потушаването на стихията да се включат и хеликоптери от чужбина, посочва NOVA.

Безсънна и неспокойна нощ изкараха местните жители. Те бяха в готовност за евакуация. До такава обаче не се стигна, въпреки че огънят заплашително слезе към селото.
 

Пожарът край Югово: Най-тежка е ситуацията на билото (СНИМКИ)

„Сутринта ситуацията винаги е по-спокойна. По обяд и следобед обаче започва да духа вятър и пожарите започват да се развиват. Огнената стихия е обхванала много фронтове, декарите вече са хиляди и цялото било гори. За съжаление, пожарът вече е близо до Югово”, кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

Той обясни, че вчера през целия ден са изграждани просеки в продължение на около 400 метра, за да се премахне повърхностното горимо натоварване.

Продължава битката с огъня в Родопите

„Огънят все още не е стигнал до първите къщи в Югово. По права линия има още около 1000 метра. Теренът е много стръмен, затова решихме да изградим просеката преди селото”, добави още кметският наместник.  

В гасенето днес се очаква да дойдат военнослужещи, доброволците ще бъдат насочени в Югово. „Вчера хеликоптерът се забави по неизвестни причини. Ден и половина го нямаше”, уточни Гаджуров.