/ Министерство на отбраната
Пожарът в Родопите в община Лъки – между Югово, Нареченски бани и кв. „Наречен“, продължава да бъде сериозен. По думите на директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, откъм страната на Нареченските бани няма проблем, гаси се много успешно.

пожар Югово
Министерство на отбраната


„Все още е много далече от Югово. Основните усилия са да не прескочи няколко просеки и да не отиде в село Югово. Изпращаме допълнително сили до селото, така че гражданите да бъдат спокойни, че им е обърнато внимание и им е осигурена безопасността“, каза още той.

Продължава битката с огъня в Родопите

На билото обаче нещата не стоят така, в момента най-тежка е ситуацията там, а според Николов, тя ще остане такава поне още два-три часа .

пожар Югово
Министерство на отбраната


На място, помощ на огнеборците оказват военни, доброволци. Най-важната задача е да не се допускат жертви, допълни още директорът на ГДПБЗН.

Другият по-съществен пожар в страната е в Рила, който периодично с увеличаване на температурата в периметъра на обгорялото се възобновява.

Гл. комисар Николов увери, че и там има достатъчно хора и допълни: „необходимо е време, докато приключим докрай“.

пожар Югово
Министерство на отбраната


Той коментира и мисията на българските пожарникари в Република Северна Македония и ги поздрави за работата.

Гордея се с работата, която свършиха тези момчета. Те освен че помогнаха за гасенето на този огромен горски пожар откъм границата, категорично не допуснаха този пожар да бъде прехвърлен през границата на нашата територия. Това беше една от основните им задачи. Опасността беше много сериозна“.
 
Информационна агенция Фокус