Центрове за специална образователна подкрепа заменят помощните училища
Центрове за специална образователна подкрепа заменят помощните училища / снимка: БГНЕС, архив
Центрове за специална образователна подкрепа заменят помощните училища
81669
Центрове за специална образователна подкрепа заменят помощните училища
  • Центрове за специална образователна подкрепа заменят помощните училища

Депутатите гласуваха промените в закона за предучилищното и училищното образование, с които се закриват помощните училища. С тази промяна институциите ще се преструктурират, за да направят по-лесна интеграцията на децата с увреждания.

Децата ще продължат да се обучават в центрове за специална образователна подкрепа, които ще извършват освен обучение, и рехабилитационна, диагностична дейност, ще подпомагат родителите, каза председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова.

„Смятам, че предлагаме доста по-добра грижа", допълни тя. И обясни, че текстовете са разработени с родители на деца с увреждания, директори и учители от помощните училища.

„Предлагам да се спре със спекулациите, защото това е излишно създаване на напрежение и спекулиране с болката на родителите, което не смятам за коректно", каза тя.

Центровете ще функционират както помощните училища, ще има целодневна организация и грижа за децата, ще има общежития, където има необходимата материална база, каза тя. Освен това ще могат да се отглеждат, възпитават и социализират деца до тригодишна и петгодишна възраст. Разликата е в това, че те ще издават документ за завършено образование, което в момента помощните училища не правят, има дискриминация и България е осъдена за съществуването на тези институции, каза Дамянова.