Цените на учебниците ще скочат до 17%, според издателите
Цените на учебниците ще скочат до 17%, според издателите / netinfo

До два милиона лева ще са загубите за бюджета при седем на сто ДДС за книгите и печатните издания, сочат разчетите на издателите. В народното събрание те и депутатите от опозицията настояха за въвеждането н такава диференцирана ставка.

След като вчера с приемането на текстове от закона за ДДС депутатите оставиха 20% данък добавена стойност за книгите, издателите настояват в зала да се приеме предложението на опозицията за данъкът да е 7 на сто. Според независимата Мария Капон и лидерът на Гергьовден Любен Дилов – син така няма да се нарушат европейските директиви. Издателите отново припомниха, че в страните-членки на ЕС е въведена редуцирана нулева ставка. Отново ставаме по-големи католици от папата, посочиха те. Не е вярно, че няма да се понижат цените на книгите при ниска ставка, отбелязаха издателите.

При 10% понижение на цените на книгите ще имаме също 10 на сто увеличение на потреблението, дадоха пример от Съюза на издателите и Асоциацията на българската книга. Те обявиха, че с приетите в зала разпоредби цените на учебните помагала ще се увеличат от 15% до 17%, а на по-следващ етап е възможно увеличението да надхвърли 20 на сто.