Бюджетът за образование скара депутатите
Бюджетът за образование скара депутатите / снимка: БГНЕС, архив
Бюджетът за образование скара депутатите
68237
Бюджетът за образование скара депутатите
  • Бюджетът за образование скара депутатите

Държавният бюджет за следващата година втори ден скарва опозицията и управляващите. В началото на днешния пленарен ден депутатите спориха за бюджета за образование.

„Имаме 0,1% по-малко средства като продукт от БВП в сравнение с 2013 г. в бюджет 2014 за образование се предвиждат още следните неща: драматично отсъстват приоритетни реформи в образованието. Нещо, за което в последните дни България заслужи критичен доклад от страна на Европейската комисия. Пет месеца министърът на образованието и науката говори за това как приоритетни ще бъдат политиките за подкрепа на младите училите, на професионалното образование, на малките училища. За нищо от обещаното обаче пари в бюджета няма”, обърна се пред пленарната зала Милена Дамянова от ГЕРБ.

„През 2008 г. парите за образование са били 4,2% от БВП, за съжаление не можем да го постигнем с този бюджет. Бюджетът през 2009 г. е паднал до 3,3% от БВП. В момента ние се борим към 3,8% от БВП или това е 3 092 600 000 лева”, заяви просветният министър Анелия Клисарова.