Българските ученици в чужбина ще могат да се явяват на матури у нас
Българските ученици в чужбина ще могат да се явяват на матури у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Българските ученици в чужбина ще могат да се явяват на матури у нас
72023
Българските ученици в чужбина ще могат да се явяват на матури у нас
  • Българските ученици в чужбина ще могат да се явяват на матури у нас

Българчетата, които живеят и учат в чужбина, ще могат да се явяват на матури след завършване на държавни и неделни училища в страните, където живеят.

Това заяви Наталия Михалевска, началник на отдел „Училищна мрежа" към Министерството на образованието по време на конференция на българските държавни неделни училища, която се провежда във Виена.

По думите на Михалевска това ще даде шанс на младите хора, които завършват в чужбина по-лесно да се реинтегрират и дори да се върнат в България, за да продължат у нас висшето си образование.

„В момента те получават удостоверения за завършено или проведено обучение по български, история, география на България. С тези удостоверения те могат да влязат, да се реинтегрират в нашата образователна система, като не държат приравнителни изпити, т.е. ние признаваме това обучение за съответния клас. Това, което предстои да бъде направено е всички българи, които учат в чужди средни училища на чужди държави, да имат възможност да се явяват на българска матура. Това значи, че има условия и ред, по които те подават заявление, че са в процес на завършване - това е разписано и смятаме, че е изключително важно за валидиране на техните знания по български език. Ще им дадем шанс да се явят на тази матура и да могат после да използват това в живота си не само за кандидатстване в български ВУЗ-ове като балообразуваща оценка, но и като доказателство, че владеят добре български език", допълни Михалевска.