Внесен е вече сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Мустафа Карадайъ в Турция
Представители на "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" се събраха на протест пред централата на ДПС в София и за кратко блокираха движението по бул. "Александър Стамболийски", разхождайки се по близката пешеходна пътека.

Поводът за протеста е изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението на делегация на движението в Турция.

"Организирахме днешния протест, за да защитим националния интерес и българската политика", заяви Юлиан Ангелов, водач на листата за кандидат-депутати в 25МИР.
 

Снимка: Георги Димитров



Днес сме внесли сигнал до прокуратурата, с който искаме действията на ДПС и на техния лидер в Турция и техните изказвания да бъдат разследвани и тази партия да бъде забранена в България, каза Ангелов. От патриотичната коалиция искат и прокуратурата да сезира Конституционния съд. Според Юлиан Ангелов изказването на Мустафа Карадайъ е "чисто национално предателство, накърняване на националните интереси, сепаратизъм и изказване като етническа партия".
 

Снимка: Георги Димитров



Ангелов припомни, че патриотите са ограничили секциите в Турция, но с новите промени в Изборния кодекс това ограничение е отпаднало. Той се обърна и към президента Румен Радев. Вие не наложихте вето на тези промени, посочи Ангелов. Ангелов призова българските граждани да не допуснат изборния туризъм.

Събралите се скандираха "Долу ДПС", "Еничари" и "Слуги на Ердоган". Протестиращите носеха плакати "Карадайъ, България не е турска земя!", "Слави, Мая, Христо, защо пуснахте Ердоган в българския парламент?".
 

Снимка: Георги Димитров

БТА