/ iStock/Getty Images
Учени от Българската академия на науките и от Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще отбележат заедно Третия световен ден на логиката, съобщи пресцентърът на БАН.

Третият световен дeн на логиката ще бъде отбелязан по целия свят на 14 януари с редица научни форуми.

Световният ден на логиката се организира за първи път на 14 януари 2019 г. Датата е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 г. е роден Алфред Тарски. На 13 ноември 2019 г. ЮНЕСКО обяви 14 януари за Световен ден на логиката и го включи в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО.

Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 60 научни форума в 35 страни, а през тази година вече има заявки за 45 научни форума от 27 страни.

Специалистите по логика в БАН и от Софийския университет ще отбележат заедно Световния ден на логиката. Съвместното заседание на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН, на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на СУ, и на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН е включено в официалната програма на Третия световен ден на логиката, на този адрес.

На форума ще бъдат представени десет научни доклада от трите институции. Поради многото научни прояви по света, планирани за 14 януари, ръководствата на трите семинара са решили заседанието да се състои онлайн на 15 януари.

В откриването на форума се очаква да участват посланиците на Бразилия и на Република Северна Македония у нас, заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. На следобедното заседание гост ще бъде проф. Жан-Ив Безио - организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г., и главен редактор на списанието Logica Universalis.

Събитието ще се състои в платформата Zoom.