/ БТА

Редица български градове и общини изразиха желание да помогнат на идващите от Украйна бежанци. Някои от тях събират помощи, други са готови да предложат подслон на бягащите от войната.

Във Варна започва благотворителни кампании в помощ на украинците. Председателят на Сдружението на украинците Мария Волкова посочи пред БТА, че целта е да бъдат събрани пакетирани храни, минерална вода, хигиенни материали, дезинфектанти, памперси, които ще бъдат раздавани на пристигащите бежанци. Тя уточни, че засега дрехи и обувки няма да бъдат приемани.

Ситуацията в Украйна: Руснаците се приближават към Киев, но срещат силна съпротива

Близо десет хотелиери са готови да настаняват пристигащи от Украйна, осигурените места към момента са около 2 хиляди, каза областният управител на Варна Благомир Коцев, който посрещна двата автобуса с първите евакуирани от Одеса. Той уточни, че базите не са само в града, а и в курортните комплекси в района.

Александр Ингор, председател на фондация „Благотворителен фонд „Европа“, съобщи, че организацията започва да набира средства, които ще бъдат предоставени на Червения кръст в Украйна. Роденият в град Запорожие младеж допълни, във Варна е организиран и помощен щаб, който ще прави всичко възможно да подпомага с каквото може украинците.

Координационен център за евакуирани от Украйна ще бъде създаден във Велико Търново, съобщи кметът на общината Даниел Панов.

Към общинския център ще работи и телефон, чрез който с центъра ще могат да се свързват хора, напуснали Украйна заради военните действия, които се нуждаят от подслон и помощ, уточни Панов.

На първо време в центъра ще се събират данни за възможните места за настаняване – хотели, къщи, социални  жилища и други пространства, които могат да бъдат пригодени за временно настаняване. Десетки великотърновци са заявили, че могат да предоставят свои къщи, в които да се настанят български граждани от Украйна и украинци, напуснали страната след началото на военните действия там.

Брокер на недвижими имоти от Дупница призова местните хора, които разполагат със свободни жилища, да ги предоставят за временно ползване на бежанци от Украйна. Асен Кирилов се обърна с апел в социалните мрежи към собствениците на свободни имоти в региона "да отворят сърцата си и да бъдат съпричастни към семействата, които в момента се подложени на риск, заради военните действия на територията на страната".

По време на петъчната сесия на Общинския съвет в Дупница, съветници от града също обявиха готовност да приемат в домовете си бягащи от войната в Украйна.

Руска ракета удари жилищна сграда в Киев


Кметът на Ловеч ще инициира разговори с представителите на бизнеса, неправителствени организации и гражданите в общината, за да се намери възможност за предоставяне на убежище на бягащите от войната в Украйна наши сънародници, хора с българско самосъзнание и техните семейства. Това съобщи Корнелия Маринова в обръщение към гражданите.

„В такъв момент не можем да останем безучастни към трагедията и страданието на хора, принудени да бягат от собствените си домове. Убедена съм, че ще направим всичко възможно, според възможностите ни, да приемем максимално голям брой хора и да им осигурим нужната сигурност и спокойствие в това огромно изпитание за тях и за цялото европейско семейство“, се казва още в обръщението на кмета.


От понеделник медиците в УМБАЛ "Св. Анна"-София ще преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората, принудени от военните действия да напуснат родните си места, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се осъществяват във всички налични кабинети, от висококвалифицирани лекари с всички налични в болницата специалности, посочват от болницата.

Хора от сливенски села предлагат имотите си за настаняване на бежанци от Украйна, каза пред репортер на БТА Иван Иванов, председател на Обществения съвет за сътрудничество на българите в Бесарабия и Таврия.

Такива предложения са направили собственици на къщи от селата Мечкарево и Тополчане, които са членове на Обществения съвет. В съвета членуват близо 30 души. Предстоят разговори с областната администрация за сграда, в която са се намирали бившите виетнамски общежития, дали не може да се използва в такива случаи за временно настаняване.

БТА