За първи път - България ще обучава ново поколение космически инженери по програма на Европейската космическа агенция.

18-годишната Татяна Иванова мечтае да е първата българска астронавтка и уверено върви към мечтата си. Тя вече има медали от лагерите на NASA - Space Camp в САЩ и Турция.

„С това глобално затопляне не се знае какво ще се случи на Земята, именно за това се работи за евентуален полет или мисия до Червената планета. За жалост, технологията не е достатъчно развита.

Ученици искат България да има трети космонавт (ВИДЕО)

Затова аз искам да стана инженер, защото въображението ражда много гениални неща, не всичко е логика и знания. Ако нямаш въображение, не можеш да постигнеш нищо”, казва тя.

Преди година NOVA ви срещна с Татяна, когато написа писмо до президента с молба да станем пълноправен член на Европейската космическа агенция. Новината за първия общ проект на България с Агенцията е надежда за момичето, че мечтата й е на път да се сбъдне.

„Да работиш с Европейската космическа агенция е нещо уникално - да си до учени, да имаш достъп до базата данни. Ще се опитам да се включа, ако имам тази възможност”, коментира тя.

Още през следващата година, всеки желаещ може да се запише в космическата програма на Софийския университет - очаква го бъдеще като космически инженер, а ограничение в бройката за желаещите - няма.

Девет курса на Физическия факултет към Софийския университет ще обучават бъдещите космически инженери. „Всеки човек, всеки наш зрител, ще може да ги запише и по този начин да придобие знания, които да помогнат на нея или на него да създаде собствен космически бизнес.

БАН на 50: Непоказвани снимки от кораба на първия български космонавт

Ако прецени пък - да бъде част от хората, които участват в мисиите на Европейската космическа агенция”, каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Софийския университет.

Учените определят иновативния за страната ни проект и като поредната крачка за това да имаме нов български астронавт. „България върви уверено по пътя към следващ български астронавт, но това ще е след 10 години.

Това, което можем да кажем сега е, че сме направили поредната крачка към това да имаме адекватна космическа индустрия с върхово образование в областта на космическите науки и технологии”, посочва Божилов.
nova.bg