Те написаха писмо до президента
В навечерието на Деня на космонавтиката - ученици с писмо до президента, съобщава NOVA. Те искат България да има трети космонавт, а това може да се случи, само ако страната ни е пълноправен член на Европейската космическа агенция.

БАН на 50: Непоказвани снимки от кораба на първия български космонавт

Татяна Иванова и Георги Кацаров вече се обучават за космонавти извън страната ни. Тя е на 17 години, той - на 14. Татяна живее в Добрич, а Георги - в Пловдив. Среща ги тренировъчният лагер, създаден по модел на НАСА в Измир, Турция.

„Искам космическо бъдеще. Нямаме начин, по който да станем космонавти или астронавти, освен ако не вземем гражданство на друга държава или не се преместим да живеем някъде другаде“, казва Кацаров.

„В момента ние сме член на Европейската космическа агенция, но не и пълноправен, което доста ни ощетява, защото не можем да имаме трети излетял космонавт“, коментира Иванова.

42 години след песента: Българска книга полита в Космоса (СНИМКИ)

Талантът на Татяна вече е забелязан. Миналата година тя премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, където също получи отличие. Иска обаче да се развива в името на България.

„Знам, че струва 1 млн. евро таксата, но ако платим, ние ще имаме моментално човек, който да се обучава. За бюджета на държавата ни това не е много. В момента е много, защото изразходвахме доста средства за коронавируса, но ако сме си наред, това не са много пари“, казва още тя.

Макар дори майка й вече да и е казала, че мечтата й е твърде смела, Татяна вярва. „Не зная дали хората ще оживеят заради този вирус, но смятам, че е хубаво да правим и странични неща, да не мислим само за вируса. Може би този вирус ни забавя доста в момента, но вярвам, че след 1-2 години ще се върнем на подиума с много сили“, категорична е тя.

Бъдещи космонавти и механици станаха "Отличниците на България" (ВИДЕО)

В писмото си Татяна и Георги разказват, че ако страната ни е пълноправен член на Европейската космическа агенция, не просто ще имаме трети космонавт, а учениците в страната ще имат възможност да участват в ежегодните космически лагери в Норвегия, които събират деца таланти от цяла Европа.
nova.bg