Медалите се дават на ученици с постижения от международни конкурси и олимпиади
Бъдещи космонавти и механици влязоха в новия випуск на "Отличниците на България". Инициативата е на вестник "24 часа". Медалите се дават на ученици с постижения от международни конкурси и олимпиади, предаде NOVA.

Само на 11 години Пламен сбъдва мечтата на почти всяко малко момче - да премине обучение за космонавт, и то не къде да е, а в една от само трите в света тренировъчни бази по модел на НАСА. Мястото си в лагера за космонавти ученикът от Велико Търново печели с есе. "Написах есе на тема "Екзопланетите - новите светове". Екзопланетите са планети извън нашата слънчева система, на които се предполага, че има живот", каза Пламен Дачев.

Така ученикът става част от 170 деца от цял свят, получили достъп до тренировъчния лагер. Там Пламен облича скафандър, тренира в тренажор в безтегловна среда и дори проектира колония на Марс. "Да стана космонавт или да изследвам планетите и да ги гледам с телескоп. Според мен може би има друг живот в Космоса, защото няма как да сме сами в безкрайната Вселена", каза още Дачев. 

Докато Пламен мечтае за бъдещето извън планетата ни, то Атанас и Велин мечтаят за бъдещето на Земята. Затова създават кола от най-ново поколение - "Баткомобилът", който работи изцяло на ток и е в нестандартна форма. "Прилича на автомобил, който виждаме всеки ден по пътя, просто е по-мъничък. Това е взаимствано от компютърна мишка и може би самата простота на изпълнението впечатлява", заявиха двамата. 

"Баткомобилът" е направен от фибростъкло и алуминий и може да измине 160 км с едно зареждане на батерията. С екологичния си автомобил учениците се класират на финала на световното състезание за електромобили в Лондон, но амбициите им не спират до тук. "Вече работим по трети модел електромобил и искаме да се разрастваме и да го певърнем в завод за електромобили в България", каза Атанас Христов. 

За да има България повече отличници, от просветното министерство готвят нови стипендии - ще ги получават учениците с високи резултати на матурите и избрали да учат в педагогически или инженерни специалности. "Най-добрите образователни системи са в тези страни, в които най-добрите ученици стават учители и респективно технологично най-развитите страни са тези, в които най-добрите ученици стават инженери", каза още министърът на образованието Красимир Вълчев.