България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата.

Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски. Тази година, заради пандемията, церемонията ще е различна и няма да има политици.

Георги Димитров

През целия ден пред Паметника на Апостола в София ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

Рано сутринта вицепрезидентът Илияна Йотова и столичният кмет Йорданка Фандъкова отдадоха почитта си към Дякона именно там, предава NOVA.

Георги Димитров

„За съжаление, 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но става въпрос са вътрешната ни свобода - до колко сме силни; до колко наистина народното дело е преди всичко така, както той ни завеща; до колко сме допуснали да ни управляват достойни българи, така че да бъдем равни с европейските народи.

Отбелязваме 148 г. от гибелта на Апостола на свободата

Имаме още много какво да желаем в тази посока и много да работим. Сега, всеки от нас трябва да направи тази своя равносметка. Живеем наистина във време, в което много зависи накъде и как ще тръгне България”, каза тя.

Георги Димитров

„Наистина смятам, че всички думи ще са слаби, така че нека да усетим чувствата, да сведем глава и да почетем паметта на Апостола”, каза Йорданка Фандъкова.

Георги Димитров

Точно в 17:00 часа ще бъде отслужена и панихида в памет на Левски, а малко преди 18:00 часа ще се проведе гвардейска церемония.

Пред бюст-паметника на Апостола в двора на профилираната гимназия за чужди езици, носеща името на Васил Левски, ученици изнесоха рецитал, посветен на делото му. Те отдадоха почит с факли и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

Георги Димитров

В родния град на Дякона - Карлово ще отбележат годишнината от гибелта му с митинг-поклонение. „Трябва да пазим любовта на Левски към България, както и неговата борбеност.

Георги Димитров

Тази борбеност, която показва, че робът не е просто роб. Той мечтае и се бори с всички сили за свобода. Именно в това е и саможертвата на Левски”, каза Стефан Караиванов, който е един от живите наследници на Левски.
nova.bg