/ БТА
България разполага с една от най-добрите тол системи в света. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола в рамките на ресорната парламентарна комисия.

"Софтуерното решение и начинът, по който е построена българската тол система, са водещи в Европа, а по отношение на правоприлагането има недостатъци, които ги решаваме бързо. По същия начин правим и ревизия на средствата, колко са събрани и къде отиват", допълни той, като посочи, че резултатите от ревизията на тол системата се очакват.

"Разширяването на обхвата на тол системата с пътищата от втория клас е в плана на Министерството", потвърди министърът и допълни, че така ще се удвои общата сума на километрите, които ще покрива тол системата. Министърът пое ангажимент това решение да бъде взето в диалог с фирмите от товарните превози.

По темата за нормативните промени във връзка с глобите по тол системата под формата на компенсаторни такси, налагани заради това, че хората са карали колите си със сгрешена винетка, министърът каза, че има законодателна промяна, която е предложена в МС на предварително съгласуване, което ще е отнеме около две седмици. След това се очаква правителството да вземе официално решение, което да се предложи на НС. Подобен проблем има и при тежкотоварните коли, за който може да се намери софтуерно решение.
БТА