/ БТА
От 12 до 30 юни България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж – 2023“.

То ще се проведе като част от мероприятията за отбелязване на 30-ата годишнина от началото на партньорството между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси.

В него от българска страна ще се включат военнослужещи от Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите, а от американска – военнослужещи от сухопътните и военновъздушните компоненти на Националната гвардия на щата Тенеси. За участие в учението в авиобаза – Безмер ще бъдат дислоцирани до 5 самолета (C-130, C-17, C-21).

По време на учението българските и американските военнослужещи ще проведат съвместна подготовка в областта на военномедицинското осигуряване, противопожарната защита на авиационни средства, логистика и поддръжка от страна домакин, и ще обменят опит в провеждането на съвместни операции.

Двустранната подготовка, различните форми на обучение и обмяната на опит с Националната гвардия на щата Тенеси повишават способностите и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили в системата за колективна отбрана