8 златни отличия донесе за България художествената гимнастика само за 24 часа. И двете състезания, в които участваха нашите състезателки бяха изцяло доминирани от тях.

Ансамбълът по художествена гимнастика взе всички три златни медали
на Гран При в Марбея, Испания. В неделя Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечелиха първо отличието за съчетанието си с обръчи и две бухалки с оценка 46.950 точки.

След това те получиха нова рекордна оценка за композицията си с пет топки, като така подобриха личното си постижение от събота.

Тотален триумф: Боряна Калейн спечели пет златни медала за ден

Възпитаничките на Весела Димитрова и помощничката й Михаела Маевска получиха оценка от 51.600 точки, от които 43.200 за трудност. Вчера българките бяха оценени с 50.650 точки, но днешната им оценка е абсолютно рекордна за спорта.

От Българската федерация по художествена гимнастика коментираха, че съчетанията, с които момичетата станаха олимпийски шампионки през лятото, са били допълнително усложнени за Световното първенство в Япония в края на месеца.




Златна нощ: Нова победа и рекорд за ансамбъла по художествена гимнастика

Никакъв шанс на конкурентките си за златен медал не остави и Боряна Калейн на турнира по художествена гимнастика "Чалъндж къп" в румънския град Клуж Напока.

Българската гимнастичка спечели всичките пет златни медала от състезанието.

Боряна, която в събота стана шампионка в многобоя, беше безапелационна в представянето си и на финалите в неделя завоюва и останалите четири златни отличия.





Калейн триумфира на финалите на обръч и на топка. Тя показа страхотна игра и беше оценена с 26.650 точки на обръч и 27.800 точки за невероятната си композиция с топка. На бухалки 21-годишната Калейн получи 26.750 точки, а на лента има оценка от 24.200.

Така нашето момиче се окичи с пет златни медала за по-малко от 24 часа.