/ МВнР
Дарения от защитни облекла, очила и шлемове, които България изпраща като помощ в борбата с коронавируса, бяха предадени в Република Северна Македония и Албания. Те са част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. В нея са предвидени 4 150 комплекта защитно облекло и 5 336 продоволствени пакета.
 
Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.
 

В Скопие посланикът ни Ангел Ангелов предаде дарението от 300 защитни комплекта на церемония в присъствието на двамата вицепремиери Буяр Османи и Радмила Шекеринска. Те благодариха на българското правителството за оказаната подкрепа при справянето с разпространението на коронавируса.

дарение Северна Македония и Албания
МВнР

Досега страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на Република Северна Македония, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

дарение Северна Македония и Албания
МВнР

В Тирана 300 защитни комплекта бяха предадени от посланика ни Момчил Райчевски. Той подчерта, че България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване. Помощта бе приета от директора на Университетската болница „Майка Тереза“ Енкелейди Йоти, в присъствието на заместник-министъра на здравеопазването и социалната грижа Мира Ракацоли и директора на Фармацевтичната служба Мирела Реджепи. Те оцениха високо ангажимента и помощта на България в подкрепа на Албания.

дарение Северна Македония и Албания
МВнР


дарение Северна Македония и Албания
МВнР

Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.
 

В близките дни като помощ в борбата с коронавируса от българската страна ще бъдат предадени още защитни облекла в Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.