/ снимка, архив: Gulliver/Getty Images
Българите, станали жертва на трафик на хора, са от врачанското село Баница
Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят
94392
Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят
  • Българи заминали да берат боровинки в Швеция, карали ги да просят
Шестима българи са станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация в Швеция през юли. Мъжете са заминали с уговорката да берат боровинки, но пристигайки в село, близо до столицата Стокхолм, са били карани да просят и да живеят в мизерни условия. Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и са се върнали у нас.
 
Предупреждават за рискове при бране на горски плодове в Швеция

Шестимата мъже са от врачанското село Баница. Като пристигнали в Швеция, били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Работодателят им българин ги принуждавал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги кара да нощуват на места, различни от уговорените. Това разказа пред Дарик българският консул в Швеция Надя Велева. "По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обяснява Велева.
 
Профил на потенциалните жертви на трудовия трафик

Те останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се връщат обратно у нас.
 
Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари

През лятото проблемите със сезонните работници в Западна Европа зачестяват. Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти. "Най-добрият начин човек да се предпази от това да стане жертва на трудова експлоатация, е да бъде мнителен и да се информира максимално добре, когато отива на работа в чужбина. Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира Василева.
 
Преди да заминете за сезонна работа зад граница, се информирайте добре за работодателя си, съветват от Анимус.