БСП е опозицията, но все още не е алтернативата, призна Корнелия Нинова
Нинова зададе курс към вот на недоверие за кабинета
95054
Нинова зададе курс към вот на недоверие за кабинета
  • Нинова зададе курс към вот на недоверие за кабинета
Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска от конгреса на партията мандат за водене на разговори с другите политически сили в парламента за внасяне на вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Според Нинова са необходими предсрочни избори и сваляне на ГЕРБ от власт, но за това трябва вот на недоверие към кабинета.
 
"Ние не просто трябва да предложим лява алтернатива на дясната ГЕРБ, това е задължително. Но ние имаме вече по-висока цел - да освободим държавата и народа си от веригите, в които го държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда", заяви Нинова. Тя посочи, че народът трябва да бъде свободен да избира когато поиска. Може да не хареса и нас, но да бъде свободен, посочи тя.
 
Има ли сътресения в БСП преди конгреса?
 

БГНЕС


ГЕРБ е еманация на модел, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в годините на прехода, заяви Нинова. "Можем да бъдем държавници, визионери, да погледнем по-далече и да кажем - преходът беше сгрешен, разбираме го и искаме да променим това", каза тя.
 
По думите й страната е в демографска катастрофа, неравенствата се увеличават, отваря се ножицата между най-богатите и най-бедните, първи сме по корупция в ЕС. Според нея, народът не е доволен и рано или късно недоволството ще изригне.
 
Нинова каза, че се усилват гласовете в обществото за това, че всички партии са еднакви. "Пропастта народ - политическа класа се увеличава и колко трябва да чакаме, за да осъзнаем, че това е огромен риск, не само за партиите, но за държавността и демокрацията", попита Нинова.
 

БГНЕС


"Има ново модерно робство, което не идва отвън, а се прави вътре в страната от партия ГЕРБ, която присвои държавата", посочи още Нинова. "Този модел се подкрепя от различни структури, от бизнес структури, подкрепя се от администрацията", допълни лидерът на социалистите. Според нея елемент от този модел е заличаването на опозицията и това минава през опити тя да бъде приобщена и нахранена, но ако не се поддаде, се преминава към разбиването и обезличаването й.
 
Стефан Данаилов към БСП: Спрете междуличностните противопоставяния

БСП е опозицията, но все още не е алтернативата, посочи Нинова. Дебатът по бюджетната политика трябва да се изнесе извън парламентарната зала и да търсим обществена подкрепа, смята тя и попита каква по-ясна заявка за това как БСП вижда бъдещо управление, от това да се направи алтернативен бюджет.
 

БГНЕС


Според Нинова, въпреки че Бойко Борисов се е съгласил, че приоритетите на България за председателството на Съвета на ЕС трябва да бъдат оформени след обсъждане в парламента от всички политически сили, това не се е случило. Обществото не беше въвлечено в този дебат, правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до политики, смята Нинова.
 
"Няма нищо извънредно в това заседание на конгреса, той е постоянен орган и заседава не по-малко от веднъж годишно", каза Нинова по отношение на въпроси защо се свиквал конгресът сега.
БТА