БСП: Плевнелиев не успя да излезе от зависимостта от ГЕРБ и Бойко Борисов
БСП: Плевнелиев не успя да излезе от зависимостта от ГЕРБ и Бойко Борисов / БГНЕС, архив

"От началото на своя мандат до края президентът Росен Плевнелиев не успя да излезе от политическата зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов". Това заяви пред журналисти в Народното събрание говорителят на Парламентарната група на "БСП лява България" Жельо Бойчев в коментар на отчета на държавния глава.

Според Бойчев кулминация на тази зависимост от управляващата партия бил отказът на Плевнелиев да състави трето служебно правителство, с което е оставил кабинета на Борисов на власт.

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

От БСП не са съгласни с оценката на президента за това, че мандатът му бил успешен. Нито беше принципен, нито беше последователен в своето поведение и действие, коментира Бойчев.

Той припомни как през 2013 г. Плевнелиев е върнал проекта за промяна на държавния бюджет с мотива, че позицията му е принципна и че не може на гърба на социалните неволи на хората да се спират реформи и да се взима нов дълг. Според Бойчев обаче след това нито един път държавният глава не е подложил на критика нито едно решение на кабинета на Бойко Борисов.

Росен Плевнелиев е най-несоциалният президент, който българската държава е имала, заяви Бойчев. Според него външната политика при това управление не е била нито балансирана, нито суверенна.

Плевнелиев: Голяма заплаха за България е да се самоизолира заради популисти

Най-показателният пример за това беше смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за ООН, смята Бойчев. Според него това се е случило с негласната подкрепа и на президента.

Това, за което президентът заслужава адмирации, е, че не се кандидатира за втори мандат, каза още Бойчев.

Източник: БТА