Маргарита Попова: Работихме с очи за България
Маргарита Попова: Работихме с очи за България / БГНЕС

Ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2012 г. като екип и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година, каза вицепрезидентът Маргарита Попова на пресконференцията с президента Росен Плевнелиев по повод края на мандата им.

Маргарита Попова благодари на екипа си, като посочи, че са работили "с очи за България", което е било лайтмотивът на цялостната им дейност в петгодишния мандат.

Вицепрезидентът постави проблема за разделението в обществото, което по думите й продължава вече години наред. Тя коментира и че има проблеми със стабилността на политическата система, които по думите й се дължат на насажданата всекидневно омраза и агресия в обществото.

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

"Не може да се стигне далеч и да се решават национални задачи, ако не преодолеем проблемите с омразата и с агресията, които са реална последица от разделението в обществото", коментира Маргарита Попова.

Тя постави въпроса защо е това разделение, кой подклажда омразата и дали са ни нужни омраза и агресия, каква е тяхната цена за хората.

"Много е важно да разберем колко ни струва това и кои са вдъхновителите. Това нашенска работа ли си е, вътрешна, или не съвсем", коментира Попова.

По думите й разделението води и до други проблеми в обществото. Често говорим за липса на справедливост или за умиращо чувство за справедливост у хората, посочи Попова. Когато сме разделени в различни групи и групировки, личната отговорност се размива. Тя се предоставя някак удобно на общото, никой не носи личната си отговорност, и така справедливостта умира, каза вицепрезидентът, която определи това също като последица от разделението в обществото, посочвайки, че единението е задача на президентската институция.

По думите й разделението в обществото пречи да се изгради онова гражданско общество, от което българското общество и държавата ни имат голяма нужда.

"Разделението води до криминализиране на цялото общество, до мафиотизиране на обществото и няма как да си говорим за справедливост, която да провиждаме само и единствено, ако правим още някакви структурни реформи в съдебната система. Стига толкова със структурни реформи, повече такива реформи няма да решат тежките социални проблеми и проблемите, които ражда разделението в нашето общество, другаде са въпросите", коментира вицепрезидентът Попова.

Скандална ситуация в президентството, опитаха да замерят Плевнелиев с ябълка (ВИДЕО)

По думите й въпросите са да заживеем в сговор и да имаме национално единение, за да можем да решаваме първостепенните задачи на хората - работа, образование, спокойствие, сигурност, по-смислен и по-добър живот.

"Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура - доникъде няма да стигнем", коментира Попова.

В светлината на предстоящите избори Попова посочи, че посланието към партиите, към следващите президент и вицепрезидент, към предстоящите правителства, е да се работи не за разделения, защото иначе няма да си намерим мястото на глобалната карта.