Скандална ситуация в президентството, опитаха да замерят Плевнелиев с ябълка (ВИДЕО)
92157
Скандална ситуация в президентството, опитаха да замерят Плевнелиев с ябълка (ВИДЕО)
  • Скандална ситуация в президентството, опитаха да замерят Плевнелиев с ябълка (ВИДЕО)

Отчетът за края на мандата на президента Росен Плевнелиев не мина без скандал. Гардовете на НСО изведоха от залата Илияна Беновска. След като зададе въпрос колко му е платено от Америка, за да нажежи до червено отношенията между България и Русия, наричайки президента „гнила ябълка", тя се опита да хвърли ябълка към Плевнелиев. Беновска хвърли ябълка и към новоизбрания президент Румен Радев на пресконференцията му след втория тур на изборите. Тогава НСО не се намеси, а Румен Радев улови ябълката. В позиция по-късно от Националната служба „Охрана" обясниха, че са действали правилно и че всяка друга реакция би била „преиграване".

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

Скандалът избухна след официалните изявления на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, когато журналистите започнаха да задават въпросите си. След като зададе своя въпрос, наричайки държавния глава „гнила ябълка", Беновска направи опит да хвърли към Плевнелиев червена ябълка. Този път НСО не беше изненадано. От охраната се намесиха бързо и отнеха ябълката от Беновска. Изненадата за държавните гардове обаче дойде, когато Беновска извади от чантата си втори плод. При намесата на охранителите, които я изведоха от залата, тя започна да вика:

"Скъпи господин Плевнелиев, ще отговорите ли какво ви заплатиха, за да станете проводник на най-вредните за България нюанси на американската политика и да нажежите до червено отношенията между България и Русияв разрез с националната психология и политика на България. И понеже бяхте една гнила, не ме спирайте, една гнила ябълка в политиката, аз ще си позволя... Извиват ми ръката и се борят с мен. Аз имам и друга ябълка, и нея ли ще вземете? Ще ми вземат ябълката. Искам да питам, да ми се отговори. Не ме изваждайте от залата, не ме натискайте! Искам да си взема вещите", крещеше Беновска, докато охраната на НСО я извеждаше от залата.

На 13 ноември миналата година Илияна Беновска направи успешен опит да заобиколи НСО, по време на пресконференцията на новоизбрания президент Румен Радев, когато подхвърли в ръцете му червена ябълка.

Тогава НСО не се намеси, а след инцидента в специално писмо от службата обясниха, че "хранителните продукти, като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност".

Ръководството на НСО тогава обяви, че "думите и действията на журналистката Илияна Беновска (спрямо Румен Радев, б.р.) са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса".

"Всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване", се казваше още в позицията.

При идентичен опит днес, само че на събитие на президента Росен Плевнелиев, НСО се намеси и буквално изнесе от залата Илияна Беновска заедно с микрофона, на който бе задала въпроса си.