Плевнелиев: Голяма заплаха за България е да се самоизолира заради популисти
Плевнелиев: Голяма заплаха за България е да се самоизолира заради популисти / БГНЕС

Европейският съюз трябва да се готви за нови шокове, прогнозира президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава голямата заплаха за България е идването на политици с лозунги за българските производители и срещу лошите ЕРП-та и чужди хранителни вериги.

"Трябва да водим принципна, балансирана външна политика, да имаме позиция. Посочих кризите в ЕС. България бе активна, даваше решения за всяка една от тях. Посрещнах Брекзит заедно с президента на Германия. Три дни по-късно бях на гости на президента Оланд. И двамата ме попитаха: Росен, какво мислиш? Френско-немският двигател на обединена Европа трябва да включи на по-висока скорост, казах аз. Трябва да останем възможно най-добри приятели с Обединеното Кралство. Кризите в ЕС са факт. 2016 г., обаче, отвори нови и още по-големи рани. След шока от Брекзит и изборът на Тръмпх, 2017 г. е критична за ЕС. Предстоят решаващи за бъдещето избори и в Германия, и във Франция, и в Холандия, а вероятно и в Италия. През 2017 г. ЕС трябва да се готви за нови шокове", коментира президентът.

Той коментира и ситуацията в страната и неговата прогноза за това какво ни очаква и за какво да внимаваме:

"Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да вдигнат лозунги за българските производители, за произведеното в България, срещу лошите ЕРП-та, лошите чужди хранителни вериги и с очаквания възход на популисти и националисти България да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото "Вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправим. Дайте да не се караме с Путин, Тръмп, с Меркел и да си живуркаме в ъгъла на историята и Балканите и да си гледаме националното", допълни Плевнелиев.