БСП обсъжда на пленум евровота, управлението и оставки
БСП обсъжда на пленум евровота, управлението и оставки / netinfo

Цялото изпълнително бюро на БСП, без лидера, ще подаде оставка пред пленума на партията. На днешното си заседание Висшият съвет на БСП ще обсъди резултатите на изборите за евродепутати. Левицата ще направи оценка на досегашното управление на тройната коалиция, като се очаква обект на дискусия да бъдат и персоналните и структурни промени в правителството.

Решението за оставката на цялото ръководство на БСП, без лидера, е заради резултатите на левицата от евроизборите и беше взето на заседание, продължило до късно вчера. Лидерът се избира от конгрес и само такъв форум може да го смени, за разлика от Изпълнителното бюро, чиито членове се одобряват от Висшия съвет на партията.

На пленума ще бъде предложен конгрес до края на месеца, на който да бъдат обсъдени приоритетите на партията до края на мандата и подготовката за местните избори. Очаква се нов състав на ИБ на БСП да бъде избран след предстоящия конгрес на партията и дотогава всичките 20 членове на ръководството да са в оставка.

Управленската политика на БСП и организационното състояние на партията се очаква да бъдат сред основните теми на дискусията по време на пленума. В центъра на дебатите ще бъдат и промените в състава и структурата на правителството – затова достатъчни ли са те след приетите вчера оставки на Румен Овчаров и Георги Петканов и какъв ще е ефектът от тях за управляващата коалиция и БСП.

Веднага след евровота лявото крило в БСП поиска промени в правителството и в партията, които да са заявка и за промени в политиката на левицата – за превес на социалния вектор над либералния.

Вчера Румен Овчаров заяви, че правителството става все по-зависимо от икономическите интереси на една политическа сила и от неясни властови и икономически центрове. И призова пленумът на социалистите да отговори кои са тези властови центрове, кой определя политиката на БСП и ще се допусне ли хора от бившата Държавна сигурност да бъдат основният морален критерий на обществото.