Броят повторно пликове и бюлетини за референдума в 44 секции
Броят повторно пликове и бюлетини за референдума в 44 секции / БГНЕС, архив

Върховният административен съд разпореди повторно броене на пликове и бюлетини за референдума в 44 секции. Това ще се случи чрез математико-статистическа експертиза, която днес съдът възложи на три вещи лица. Срокът, който имат те за изпълнение, е 10 дни.

Преди да започне повторното преброяване обаче Слави Трифонов трябва да внесе депозит от 12 000 лв. за изготвяне на експертизата.

Цацаров отговори на Слави Трифонов за референдума

Съдът задължи Централната избирателна комисия да осигури достъп в сградата си на експертите до всички изборни книжа, включително пликовете и бюлетините от 44-те секции. Вещите лица също така трябва да уведомят шоумена кога ще ходят в ЦИК, за да броят пликове и бюлетини, за да може той да присъства.

Партийни представители обсъдиха референдума с хората на Слави Трифонов

Малко над 12 000 гласа не достигнаха на референдума, за да се превърне в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което Централната избирателна комисия обяви резултатите от националното допитване.

При изчисляването на вота ЦИК е взела предвид най-високото число - броят на намерените в урните пликове. В общо 345 протокола са открити грешки, които обаче не биха могли да се отразят на резултатите от вота, категорично заявиха от ЦИК.