Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов, за да обсъдят референдума
Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов, за да обсъдят референдума / БГНЕС

Народни представители се срещнаха с Иво Сиромахов и Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016, за да обсъдят трите въпроса от националното допитване. На дискусията в НДК присъстваха депутати от ГЕРБ, "БСП лява България", АБВ, ДСБ, БДЦ и омбудсманът Мая Манолова.

"За" и "против" мажоритарната избирателна система

Сиромахов благодари на участниците и отбеляза, че липсват представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака" и ДПС.

Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен?

Той напомни, че над два милиона и половина българи са отговорили утвърдително на въпросите за намаляването на субсидията, за въвеждането на мажоритарна система в два тура и за задължителното гласуване. Какво смятате да правите в следващите дни, за да уважите или не уважите волята на народа, попита Сиромахов народните представители.

Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов за да обсъдят референдума
netinfo

ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че преди десетина дни от групата са внесли законопроект с трите въпроса в деловодството на Народното събрание и са изразили принципната си подкрепа за гледане в пленарна зала на решенията от референдума. Той покани представителите на Инициативния комитет да присъстват на Комисията по правни въпроси, където ще се състои обществен дебат за мажоритарния избор.Трябва да си дадем ясна сметка какво ще направим в окончателен вид и дали ще бъде в полза за обществото. Цветанов напомни, че ГЕРБ са подкрепили в комисии и в пленарна зала референдума в първоначалния му вид с шест въпроса. Във връзка с предложението на омбудсмана Мая Манолова, той посочи, че има въпроси, които трябва да се дискутират. Цветанов отбеляза, че е за въвеждането на мажоритарния елемент, но начина, по който трябва да бъде въведен е въпрос на изборно законодателство и там не трябва да се допуска грешка.

Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система

Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов за да обсъдят референдума
netinfo

Според Румен Петков /АБВ/ това НС няма никакъв кредит на доверие и моралното право да се занимава със стратегически за страната въпроси. Той посочи, че от АБВ искат мажоритарен елемент в изборите без да се абсолютизира система, за да се гарантира политическото представителство. Във връзка със субсидиите Петков отбеляза, че "политическият разврат" в страната е започнал много преди въвеждането на субсидирането.

Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов за да обсъдят референдума
netinfo

Съпредседателят на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка посочи, че референдумът е крачка напред в демокрацията на България. Вотът на хората на референдума е явен и не може да бъде подменен, но правилата, необходими за осъществяването му, трябва да се дебатират и приемат в парламента.

Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов за да обсъдят референдума
netinfo

Партията на Кунева за свикване на Велико народно събрание и против мажоритарен вот

Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че симпатизира на идеята за мажоритарни избори. Смятам, че това трябва да бъде решено от този парламент и да носим отговорността си пред гласоподавателите, посочи той. Кънев отбеляза, че е несъгласен с публичното заклеймяване на хора, които са изразили различно становище, не само след провеждането на референдума, но и преди това.

Партийни представители се срещнаха с хората на Слави Трифонов за да обсъдят референдума
netinfo

Омбудсманът внесе в НС законопроект за мажоритарна избирателна система

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че е съставила законопроекта за смяна на системата и го е внесла в парламента, за да защити гражданите и да подпомогне народното представителство. Тя отбеляза, че законопроекта не е съвършен, но е добра основа за дебат.

Източник: БТА